Za vodoopskrbu i odvodnju te za uspostavu šumske infrastrukture potpisani ugovori u iznosu od 72 milijuna kuna

26 milijuna kuna za vodoopskrbu Zadarske županije

Danas su potpisani ugovori za vodoopskrbu i odvodnju te za uspostavu šumske infrastrukture ukupne vrijednosti 72 milijuna kuna. Riječ je o projektima koji će biti financirani novcem Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju završila je obradu svih projekata pristiglih na natječaj zaoperaciju 7.2.1. „Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu,odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda“, čiji su korisnici javni isporučitelji vodnih usluga javne vodoopskrbe ili javne odvodnje.

Odobreno je ukupno 74 projekata u vrijednosti od 300 milijuna kuna, a potpora iznosi do100% ukupnih prihvatljivih troškova. Današnjim potpisivanjem u Splitu odobrena susredstva za 18 projekata javne vodoopskrbe i odvodnje na području Dalmacije uvrijednosti 71,3 milijuna kuna, čiji su korisnici: Vodovod Dubrovnik d.o.o.,Javna ustanova Izvor Ploče, Metković d.o.o., Vodovod d.o.o. Makarska, VodovodImotske krajine d.o.o., Vodovod Brač d.o.o., Vodovod i kanalizacija d.o.o.Split, Vodovod i odvodnja Cetinske krajine d.o.o., Hvarski vodovod d.o.o.,Vodovod i odvodnja d.o.o. Šibenik, Komunalno društvo Pag d.o.o., Zemunikodvodnja d.o.o., Vodovod i odvodnja d.o.o. Benkovac, Komunalac d.o.o. Biogradna Moru i Vodovod d.o.o. Zadar. 

Među gradovima i općinama iz Zadarske županije koji će uz pomoć bespovratnih sredstava iz europskih fondova graditi svoju vodovodnu mrežu su i Lišane Ostrovičke i Perušić Benkovački. Natječaj za ove dvije općine odradila je zadarska AGRRA,  Ivana Dević, voditeljica Odjela za razvoj i EU fondove u AGRRA-i:

I to sekundarni vodovod u Perušiću Benkovačkom čija je vrijednost 3 milijuna kuna i sekundarni vodovod Lišane Ostrovičke vrijednosti 7 milijuna kuna. 

Ukupno je potpisano 7 ugovora za Zadarsku županiju vrijednosti 26 milijuna kuna. O važnosti ovih projekata nekadašnja načelnica Lišana Ostrovičkih Ivana Dević kaže:

Izuzetno je značajno, ne samo za svakodnevnu kvalitetu života nego i za budućnost tog cijelog područja.

Na žalost ova mjera nije dovoljna da bi zadovoljila sve one kojima je voda potrebna zbog strogih uvjeta natječaja. Vodu će primjerice dobiti samo Lišane Ostrovičke a ostala dva naselja u toj općini neće.

U uvjetima natječaja stoj da se na području jedne jedinice lokalne samouprave može prijaviti jedno naselje. Recimo na području grada Benkovca je 22 naselja bez vode , može se prijaviti samo jedno. I ne možete prijaviti drugo dok u potpunosti ne dobijete završno izvješće znači dok ne završite projektne aktivnosti, to otprilike će trajati 3 godine. Tek za 3 godine po ovim uvjetima bi recimo općina Lišane Ostrovičke mogla prijaviti drugi projektni prijedlog. Općine Zadarske županije imaju preko 150 milijuna kuna pripremljenih projekata, ali uvjeti natječaja su izuzetno rigorozni i možete prijaviti samo jednu projektnu ideju.   

Morat će se stoga pronaći drugo rješenje kako  općine u Zadarskoj županiji koje još uvijek nemaju riješeno pitanje vodoopskrbe ne bi na njega čekali još godinama.

Agencija je također završila i obradu natječaja zaprovedbu operacije 8.5.2. “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovacai ostale manje infrastrukture” čiji su korisnici šumoposjednici,trgovačka društva i druge pravne osobe koje sukladno Zakonu o šumama gospodarešumama i šumskim zemljištima u vlasništvu Republike Hrvatske, udrugešumoposjednika i udruge civilnog društva i druge pravne osobe aktivne u zaštitiprirode. Odobreno je ukupno 20 projekata u vrijednosti 9,1 milijun kuna, apotpora iznosi do 100% ukupnih prihvatljivih troškova.  
Danas su u Splitu potpisana tri ugovora skorisnicima za operaciju 8.5.2. iz Dalmatinskih županija u vrijednosti od 1.063.538,88kn čiji su korisnici: Javna ustanova MORE I KRŠ, Lokalna akcijska grupa"CETINSKA KRAJINA" i Lovačka udruga "JAREBICA" Pojezerje.

 „Dostupnost vodoopskrbe i uspostava šumske infrastrukture uz modernizaciju alata važni su preduvjeti za sprečavanje požara i siguran sam da će takvi projekti doprinijeti boljoj zaštiti ljudi injihove imovine u budućnosti. Važno je da za takve projekte imamo osigurannovac iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i da ga, kao i za ostale mjere iz Programa ruralnog razvoja RH dobro koristimo.“ – izjavioje ministar Tomislav Tolušić.