REALIZIRA SE ZAJEDNIČKI PROJEKT ZADARSKE I VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

CENTAR ZA MESO AGRRA obavila testnu proizvodnju šokola

Prvi su proizvodi već gotovi te će se za nekoliko mjeseci vidjeti krajnji rezultat, odnosno kvaliteta svih proizvoda dogovorenih u suradnji dviju županija s ciljem njihova plasiranja i na inozemno tržište

Kada je Zadarski list prošle godine najavio veliki županijski projekt gradnje Centra za preradu mesa u Ninu, malo je tko vjerovao da će njegova realizacija započeti već početkom ove godine. A upravo ovih dana krenulo je ono što su mnogi sudionici projekta i iščekivali, osobito proizvođači Vukovarsko-srijemske županije, a to je - eksperimentala proizvodnja.

Naime, čekajući gradnju Centra u županijskoj Agenciji za ruralni razvoj (AGRRA) odlučili su napraviti tzv. testnu proizvodnju suhomesnatih proizvoda koji bi se u Centru prerađivali mesom kojega bi osiguravali uzgajivači slavonskih svinja. Na taj bi način već za nekoliko mjeseci mogli vidjeti krajnji rezultat, odnosno kvalitetu svih proizvoda dogovorenih u suradnji dviju županija.

Podsjetimo, riječ je o zajedničkom projektu Zadarske i Vukovarsko-srijemske županije zbog kojega je već održano i nekoliko sastanaka u Ministarstvu poljoprivrede te Gradu Ninu kako bi se dogovorio najbolji način ove suradnje. Ona je, naime, zamišljena na način da uzgajivači svinja iz Vukovara mesom za sušenje opskrbljuju Centar za preradu mesa u Ninu, a da Zadarska županija izradi idejnu studiju i sufinancira proizvodnju suhomesnatih proizvoda u Centru koji će se podići u okolici Nina.

Već je potpisan i sporazum o izradi idejne studije temeljem kojega se obje županije obvezuju financirati i izradu Studije u iznosu od 30.000 kuna. Postupak jednostavne nabave za odabir izvoditelja Studije provest će Vukovarci, a planirano je da korisnici usluga ove pršutane budu lokalni agroturizmi i lokali ugostitelji koji trebaju vrhunske suhomesnate proizvode za obavljanje svoje djelatnosti te lokalno stanovništvo za vlastitu potrošnju.
S obzirom da bi se čuveni ninski šokol, kao i ostali proizvodi Centra, vremenom plasirali i na inozemno tržište, Zadarska i Vukovarska županija tako su ovih dana pokrenule testnu proizvodnju. Tim povodom u gradskoj vijećnici u Ninu održan je i sastanak na kojem su sudjelovali gradonačelnik Emil Ćurko, direktor AGRRA-e Vladimir Kovačević, stručni savjetnik Lovre Stulić i viši stručni suradnik za javnu nabavu i razvoj u Gradu Ninu Borjan Andrija Peša te pročelnik Upravnog odjela za javne poslove, Jozo Mustać.
U AGRRA- i napominju kako je svrha sastanka bila prezentirati Idejnu studiju projekta Centra za preradu mesa Nin predstavnicima Grada Nina, s obzirom da bi oni omogućili zemljište za izgradnju pršutane, a ujedno bili i njeni suvlasnici.

Ravnatelj AGRRA-e i predstavnici grada Nina na sastanku su definirali nove korake u realizaciji ovog projekta, a Lovre Stulić, kao stručni savjetnik na ovom projektu, izlagao je trenutačne probleme u tehnologiji proizvodnje šokola.
- Problemi su nestandardizirana proizvodnja između postojećih proizvođača, zatim podsoljenost odnosno presoljavanje te postupci termičke obrade koji otežavaju definiranje šokola kao suhomesnatog proizvoda, a dio su tradicionalnog načina proizvodnje. Ukazao sam i na važnost zaštite ninskog šokola i što moramo moramo raditi kako bismo postigli najoptimalniju zaštitu ovog našeg proizvoda, kaže Stulić, napominjući kako su se svi sudionici sastanka složili da će ovaj projekt dovesti do potrebe za proizvodnjom većih količina mesa visoke kvalitete, zbog čega treba poticati uzgoj svinja.
U AGRRA-i na kraju ističu kako su u Ninu već dogovorili novi sastanak svih partnera u ovom projektu, odnosno predstavnika Grada Nina i Zadarske županije s predstavnicima Vukovarsko-srijemske županije, kako bi se detaljnije odredile daljnje smjernice rada na projektu.

U županijskoj Agenciji za ruralni razvoj iznimno su zadovoljni prvom fazom projekta gradnje Centra za meso, s obzirom da im je probna proizvodnja šokola ovih dana pokazala kako su na pravom putu kreiranja proizvoda koji bi se mirne duše mogli plasirati na inozemno tržište, kaže direktor Vladimir Kovačević:
- Idejna studija i probna proizvodnja tradicijskih suhomesnatih proizvoda nedvojbeno su pokazale da Grad Nin ima sve preduvjete za otvaranje Centra za preradu mesa čiji bi glavni temelj bio proizvodnja šokola u kontroliranim uvjetima, a time bismo ujedno dali poticaj daljnjem razvoju ovog i ostalih turističkih proizvoda naše županije, ističe Kovačević.  
Pročitajte izvorni članak ovdje: https://www.zadarskilist.hr/clanci/29012021/centar-za-meso-agrra-obavila-testnu-proizvodnju-sokola