RADIONICA U SKLOPU PROJEKTA GECO2

AGRRA pomaže poljoprivrednicima da smanje emisiju CO2

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA trenutno je u provedbi projekta „Green Economy and CO2 - GECO2". GECO2 se pridružuje borbi protiv klimatskih promjena razvijajući nove poljoprivredne i industrijske modele. Cilj projekta je uspostava regionalnih centara za promatranje klimatskih promjena kao i predstavljanje hrvatskim tvrtkama novog dobrovoljnog tržišta ugljika kroz ekonomsku valorizaciju poljoprivrednih praksa.

Danas 28. svibnja održana je radionica za poljoprivrednike sa područja Zadarske županije u sklopu projekta GECO2 te su kroz navedenu radionicu poljoprivrednici imali priliku doznati koja je njihova uloga i koji su načini za smanjenje i zadržavanje emisije ugljičnog dioksida.

Govornik na radionici Ivan Vrdoljak iz tvrtke Alcina d.o.o. iz Zagreba na zanimljiv je način poljoprivrednicima približio aktualnu tematiku kao što su veza globalnog zatopljenja sa ispuštanjem CO2 u atmosferu, zakonske obaveze samih poljoprivrednika, te primjere poljoprivrednih praksi koje smanjuju ili povećavaju ispuštanje CO2 u atmosferu.

Gospodin Vrdoljak upoznao je sudionike radionice s postojećim inicijativama i mogućnošću uključenja u programe usmjerene na zaštitu okoliša i smanjenje ispuštanja CO2 u atmosferu. Također, posebice se osvrnuo na način izračuna ispuštanja CO2 u atmosferu i moguće prihode za poljoprivrednike ukoliko smanje ispuštanje Co2 u atmosferu.

Poljoprivrednici su aktivno sudjelovali u radionici navodeći stvarne primjere i vlastito iskustvo u vezi s tematikom o kojoj se raspravljalo tijekom radionice. Posebice ih je zanimala zaštita bioraznolikost i uporaba lokalno prilagođenih sorti i gospodarenju organskim gnojem i otpadom.

Voditeljica projekta Ivana Dević iz AGRRA-e naglasila je kako je postignut dogovor na razini EU o smanjenju CO2 za 55% do 2030. godine te će se morati implementirati određene aktivnosti koje će pridonijeti smanjenju CO. Kroz bolje upravljanje tlom i ostacima usjeva kako bi se ostvario prihod poput tržišta ugljičnog dioksida projekt GECO2 potiče uspostavu dobrovoljnog tržišta ugljičnog dioksida za kompenziranja šteta nastalih emisijama stakleničkih plinova. Poljoprivrednici će dobiti podršku pri mjerenju uskladištenog ugljika i ugljičnih kredita, a sve što trebaju je i dalje se baviti onim što ionako rade, a to je poljoprivredna proizvodnja. Izvorne članke pročitajte na sljedećim linkovima: https://www.057info.hr/vijesti/2021-05-28/agrra-pomaze-poljoprivrednicima-da-smanje-emisiju-co2 https://www.antenazadar.hr/clanak/2021/05/odrzana-radionica-agrra-pomaze-poljoprivrednicima-da-smanje-emisiju-co2/ https://www.noviradio.hr/agrra-odrzala-radionicu-u-sklopu-projekta-geco2-agrra-pomaze-poljoprivrednicima-da-smanje-emisiju-co2/   https://ezadar.net.hr/dogadaji/4042620/u-sklopu-projekta-geco2-odrzana-radionica-za-poljoprivrednike/