U Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) u četvrtak je javnosti predstavljena regionalna oznaka kvalitete “Kvaliteta zadarskog kraja” pod sloganom "Jedi dobro - živi zdravo!"

DOBRE VIJESTI IZ AGENCIJE ZA RURALNI RAZVOJ ZADARSKE ŽUPANIJE Predstavljena regionalna oznaka "Kvaliteta zadarskog kraja"

- Zadarska županija ova projekt je započela prije dvije godine, a danas imamo priliku službeno ga predstaviti javnosti. Na razini Europske unije za male proizvođače predviđenu su regionalne oznake kao dokaz izvornosti i geografskog podrijetla. Kroz oznaku "Kvalitete zadarskog kraja"

U Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) u četvrtak je javnosti predstavljena regionalna oznaka kvalitete “Kvaliteta zadarskog kraja” pod sloganom "Jedi dobro - živi zdravo!" koja je namijenjena promociji i prodaji tradicijskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s područja Zadarske županije.

- Zadarska županija ova projekt je započela prije dvije godine, a danas imamo priliku službeno ga predstaviti javnosti. Na razini Europske unije za male proizvođače predviđenu su regionalne oznake kao dokaz izvornosti i geografskog podrijetla. Kroz oznaku "Kvalitete zadarskog kraja" obijedinit ćemo grupu tradicionalnih poljoprivrednih-prehrambenih proizvoda s područja Zadarskog kraja, rekao je Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije.

Ciljevi projekta su zaštita i očuvanje proizvoda, poticanje proizvodnje, podizanje razine kvalitete te promocija i prodaja proizvoda. Oznaka će biti zaštićena kao jamstveni žig u vlasništvu Zadarske županije koja će proizvođačima dodjeljivati pravo korištenja.

- Svrha oznake je da jamči podrijetlo i višu razinu kvalitete tih proizvoda. Obuhvatit će se osnovne kategorije proizvoda kao što se meso i mesne prerađevine, sirevi, riba, svježe voće i povrće, ulja, vino, likeri te rakije. Na temelju odrađenih radionica u proteklih mjesec dana na terenu očekujemo veliki interes proizvođača koji će na taj način dobiti dodatni poticaj za promoviranje te potvrdu autentičnosti svojih proizvoda. U budućnosti očekujemo da će to dovesti do lojalnosti potrošača i veće cijene tih proizvoda, objasnio je autor projekta, prof. dr. sc. Damir Kovačić koji je ujedno i osmislio projekt Seljačke tržnice koja se subotom održava ispred Supernova centra Zadar.

Županija će imenovati Povjerenstvo za dodjelu oznake koje će zaprimati i provjeravati prijave. Glavni kriteriji su da proizvodi potječu s područja Zadarske županije, da ih proizvode registrirani proizvođači kao OPG-ovi, obrti ili tvrtke, da proizvodi imaju tradicionalnu vrijednost i da imaju pamtljiva organoleptička obilježja koja će prilikom prijave degustirati Povjerenstvo za organoleptičko ocijenjivanje proizvoda. Nadzor korištenja oznake vršit će se jednom godišnje kada će se s tržišta uzimati proizvodi i provjeravati kako ne bi bilo odstupanja od jamstva koja se dobivaju oznakom, objasnio je u kratkoj prezentaciji profesor Kovačić.

Nakon službenog predstavljanja brenda o izvornosti kvalitete zadarskog kraja, kreće uspostava kontakata i suradnja sa zainteresiranim prozvođačima kako bi već u prvoj polovici iduće godine oznaka Kvalitete zadarskog kraja stupila na domaće tržište tradicijske hrane.