VRIJEDNA OPREMA

AGRRA i Znanstvena knjižnica nabavili skener za digitalizaciju knjižnične građe, financiran EU sredstvima

Projekt „Adrion Cultural Heritage Network – ADRINETBOOK“ ima za cilj osuvremeniti pristup kulturnoj baštini, podići svijest i angažirati novu publiku kroz digitalizaciju kulturnih dobara. Projektom ADRINETBOOK želi se promovirati, vrednovati i zaštiti kulturna baština na području Jadransko-jonske regije. Očuvanjem specifičnih kulturnih dobara (posebice knjiga) i njihovom digitalizacijom ova vrsta kulturne baštine postat će dostupna široj publici. Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA kao jedan od partnera na projektu ostvarila je suradnju sa Znanstvenom knjižnicom Zadar koja ima dugu povijest i bogatu zbirku pisane kulturne baštine.

Upotreba ovog vrijednog skenera kao digitalnog alata pomaći će Znanstvenoj knjižnici pretvoriti veliku kulturnu baštinu u pristupačna i atraktivna iskustva za gledatelje diljem svijeta. - navode iz Agencije.

Znanstvena knjižnica ima bogatu zbirku kulturne baštine u vidu vrijedne knjižne i ostale građe koja će se ovim projektom dodatno promovirati a čemu će ovaj vrijedan skener svakako doprinijeti, te valja također spomenuti i kako se kroz ovaj projekt doprinosi promociji Zadarske županije, u tom smislu važno je spomenuti i kulturnu turističku rutu koja je nastala u sklopu ADRINETBOOK projekta također u suradnji Agencije za ruralni razvoj - AGRRE i Znanstvene knjižnice Zadar naziva  „ Zadar - le belle epoque tour“ čija središnja tema obuhvaća razdoblje od 19. stoljeća do Prvog svjetskog rata - razdoblje kada grad Zadar skida svoje "oklope" i od ratnika postaje "Bon vivant" – ljubitelj lagodnog života, udobnosti i zadovoljstva.

Odredbom cara Franje Josipa I. (1868.) Zadar prestaje biti grad-tvrđava, a dio gradskih zidina je srušen i Zadar se novom rivom otvara prema moru. Na novoizgrađenoj šetnici uz more – Rivi izgrađene su nove javne i privatne zgrade, s različitim kavanama s vrtom s pogledom na more. U gradu cvjeta kulturni život - posjećuju se kazališta, održavaju koncerti svjetski poznatih umjetnika, razvija se fotografija, tiskaju se novine i knjige, narodne čitaonice i knjižnice pune su znanstvenika i istraživača... Zadar u to vrijeme nije bio samo administrativno nego glavni grad austrijske pokrajine Dalmacije, ali i njezino kulturno i kozmopolitsko središte, istaknuo je Ivica Pintur, ravnatelj Agencije za ruralni razvoj.

Znanstvena knjižnica Zadar ima višegodišnje iskustvo u procesu digitalizacije započete davne 2010. godine. Novonabavljeni skener omogućit će digitalizaciju većih formata građe bilo da je riječ o novinama, atlasima, zemljopisnim kartama, plakatima ili knjigama velikih dimenzija. Naime postojećim skenerom nije se mogla snimati građa velikih dimenzija. Time će se ostvariti osnovni ciljevi projekta iz perspektive Znanstvene knjižnice: bolja vidljivost kulturne baštine i zaštita izvornih primjeraka građe.

Digitalizirana baština Znanstvene knjižnice Zadar će ovim projektom postati dio EUROPEANE, web portala EU, koji sadrži zbirke digitalizirane kulturne baštine više od 3000 institucija diljem Europe. Portal sadrži zapise više od 50 milijuna kulturnih i znanstvenih artefakata, okupljenih na jednoj platformi i predstavljenih na različite načine bliske modernim korisnicima, istaknula je v. d ravnatelja Znanstvene knjižnice Zadar. Izvorni članak možete pročitati u nastavku https://ezadar.net.hr/kultura/4298014/agrra-i-znanstvena-knjiznica-nabavili-skener-za-digitalizaciju-knjiznicne-gradje-financiran-eu-sredstvima/