Nacionalni program pomoći sektoru vina za radoblje od 2019. do 2023.

Obavijest svim zainteresiranim vinarima o skoroj objavi natječaja za mjeru Informiranje u državama članicama

Javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava u sklopu navedene mjere bit će objavljen od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju krajem studenog ove godine.

Razina potpore iznosi do 80% od ukupno prihvatljivih troškova, unutar čega se udio od 50% prihvatljivih troškova odnosi na sredstva EU, a udio od 30% od ukupno prihvatljivih troškova na sredstva državne potpore (de minimis potpora). Najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu iznosi 100.000,00 EUR. Među prihvatljivim korisnicima ističu se:

  • stručne organizacije uključene u sektor vina;
  • organizacije proizvođača vina;
  • udruženja organizacija proizvođača vina;
  • privremena ili stalna udruženja dvaju ili više proizvođača;
  • sektorske organizacije uključene u sektor vina i;
  • javna tijela utemeljena zakonom koja predstavljaju proizvođače vina, osim korisnika Državnog proračuna.

Provođenje informativnih aktivnosti kojima se pozicionira vino kao dio zdrave prehrane i modernog životnog stila, jača svijest ljudi prema odgovornom obrascu pijenja, informira potrošače o obilježjima vinorodnih područja Hrvatske, osobinama hrvatskih vina sa zaštićenom oznakom izvornosti i općenito o EU sustavu kvalitete vina – zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla, osobito o uvjetima i učincima s obzirom na posebnu kvalitetu, ugled ili ostale značajke koje vino ima zbog posebnog zemljopisnog okruženja ili podrijetla.