Inovativna ideja iza GECO2 projekta je započeti dobrovoljno tržište ugljičnog dioksida i njemu jednakih emisija (CO2e) temeljeno na poljoprivrednom sektoru

U Hrvatskoj i Italiji počinje projekt GECO2: novo dobrovoljno CO2 tržište temeljeno na poljoprivredi

GECO 2 EU pridružuje se borbi protiv klimatskih promjena, razvijajući novi poljoprivredni i industrijski model. Projekt će postaviti regionalne centre za promatranje klimatskih promjena te će hrvatskim i talijanskim tvrtkama predstaviti novo dobrovoljno tržište ugljika kako bi se unovčile poljoprivredne prakse. Cjelokupni proračun projekta je skoro 2.5 milijuna eura.

Najvrući lipanj otkad postoje mjerenja i velike oluje s tučom u rano ljeto ove godine u Emilia-Romagna pokrajini tužan su podsjetnik na znanstvena upozorenja: Jadranska regija već se suočava s opasnim posljedicama globalnog zatopljenja. Što možemo napraviti kako bismo se zaštitili i smanjili efekte ovih značajnih promjena? Poljoprivreda ima značajnu ulogu i stoga idemo „uzgojiti bolju klimu“. To je moto pod kojim je rođena nova Europska inicijativa za borbu protiv klimatskih promjena i globalnog zatopljenja: GECO2 projekt.

Prvi projektni sastanak održati će se  u Raveni 27. i 28. lipnja ujedno je i prva faza puta na kojem će poljoprivrednici koji žive u Jadranskim regijama Italije i Hrvatske biti glavni protagonisti. Projekt će završiti u lipnju 2021.  Puni iznos projekta je skoro 2.5 milijuna eura, financiranih u sklopu Interreg Italija-Hrvatska prekograničnog programa suradnje.

Inovativna ideja iza GECO2 projekta je započeti dobrovoljno tržište ugljičnog dioksida i njemu jednakih  emisija (CO2e) temeljeno na poljoprivrednom sektoru. Ugljični dioksid, ili CO2, je najrelevantniji plin u efektu staklenika. Statistika nam govori da svaki talijanski građanin generira više od 7 tona svake godine. Glavni krivac za to je bezobzirna uporaba fosilnih gnojiva, ali napredne poljoprivredne prakse mogu postaviti protutežu djeliću emisija stakleničkih plinova na način da zarobljavaju i spremaju CO2 u tlu.

Partneri GECO2 projekta su ARPAE (vodeći partner), CIHEAM Bari, Regija Molise, Regija Marche, Rera SD za koordinaciju i razvoj Splitsko dalmatinske županije, AGRRA- Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, Dubrovačko neretvanska županija i Legacoop Romagna.