Izazovi Velebita

U NP Paklenica održan znanstveno-stručni skup "Izazovi Velebita"

„Izazovi Velebita” - utjecaji i potencijali turizma na lokalni razvoj, naziv je znanstveno – stručnog skupa održanog 28. ožujka u Nacionalnom parku Paklenica.

Naglasak stručnog skupa bio je stavljen na izazove koje pruža glasoviti Velebit, odnosno predavanjem se nastojalo upoznati javnost s potencijalima turizma podvelebitskog kraja, kao i njegovim utjecajima na lokalni razvoj. Kada je riječ o potencijalima turizma, prvenstveno se misli na mogućnosti koje se pružaju razvojem ruralnog turizma, koji je značajan činitelj u aktivaciji i održivom razvoju ruralnog prostora.
Naime, primjetno je kako oživljavanje Nacionalnog parka Paklenica donosi domicilnom stanovništvu novu priliku za zaradu, kao i mogućnost ostanka u rodnom kraju, o čemu su u svojem izlaganju pod naslovom "Posebni oblici turizma u NP Paklenica i njihov utjecaj na razvoj lokalnog gospodarstva" zajednički govorile Dragica Jović (voditeljica službe za promidžbene aktivnosti JU NP Paklenica) te Marjana Marasović (direktorica TZ općine Starigrad Paklenica). Premda o navedenim prednostima i potencijalima podvelebitskog kraja ne treba suviše trošiti riječi, ipak treba naglasiti kako nije smišljena ni provedena konkretna strategija koja bi omogućila daljnju akciju i sinergiju. Kao dobar primjer razvoja strategije te nastojanja da se dopre do većeg broja ciljne publike može poslužiti brand-strategija Zadarske županije pod nazivom "Reci da svemu!", koju je prisutnima nastojala približiti svojim izlaganjem direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, Mihaela Kadija.
Znanstveni pristup navedenoj temi pružila je profesorica s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti pri sveučilištu u Zadru, dr. Božena Krce Miočić s prezentacijom na temu "Avanturistički turizam ili nešto drugo". Upravo avanturistički turizam predstavlja okosnicu ponude te ga se nastoji profilirati kao brand koji će promovirati navedeno područje ne samo kao oazu sunca i mora. Turistima se nude penjačke, biciklističke, pješačke, safari i kayak ture, iznajmljuje se oprema, vodi ih se u obilazak špilja od kojih su dvije uređene na širem području, a u planu su i dodatne aktivnosti kako se Velebit bude infrastrukturno razvijao. Posebni oblici turizma su novi trendovi koji, ako se kvalitetno infrastrukturno prate, mogu dovesti do cjelogodišnjeg aktivnog turizma, što je i cilj svake destinacije.
Kada je riječ o infrastrukturi i njenom razvoju, neizbježno je i pitanje financija, stoga je o "Mogućnostima financiranja projekata u turizmu financijskim instrumentima HAMAG BICRO-a" govorila Ines Ličina. Konačno, sadržaj skupa zaokružen je dobrim primjerima prakse te ukazivanjem smjerova u kojima bi se turizam podvelebitskog područja mogao razvijati u budućnosti. Svoja iskustva s prisutnima su, stoga, podijelili Zoltan Bartaky, predsjednik Letačkog kluba Bumbar iz Požege, koji je prezentirao pustolovni turizam gledan iz perspektive paraglideinga, a završno predavanje skupa održao je Marin Marasović, vlasnik tvrtke Hotel & Travel Agency Rajna, koji je govorio o svojim iskustvima u primjeni i razvoju outdoor turizma na rivijeri Paklenica.
Organizatori skupa su Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, Općina Starigrad i Javna ustanova Nacionalni park Paklenica.