Izazovi s kojima se žene suočavaju u poslovanju

U Benkovcu održan 2. međusektorski okrugli stol s temom Žene na rukovodećim pozicijama

Dana 17. lipnja 2021. godine u prostorijama Lokalnog centra podrške za udruge u Benkovcu održan je 2. tematski okrugli stol pod temom Žene na rukovodećim pozicijama- izazovi Organizator okruglog stola je Lokalni centar podrške za udruge koji je oformljen u sklopu projekta #nauči#promijeni#primijeni. U ime organizatora prisutne sudionike je pozdravio Matej Mikulić, voditelj projekta, zapisnik je vodila Tina Bačić koordinatorica za OCD. Okrugli stol moderirala je Koordinatorica za međusektorsku suradnju Suzana Šimunac.

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici obrazovnog, javnog, civilnog, gospodarskog sektora koji predstavljaju vodeće razvojne čimbenike područja grada Benkovca.

U ime obrazovnog sektora sudjelovali su predstavnica Srednje škole Kneza Branimira ravnateljica Maja Brkljača,ravnateljica  Dječijeg vrtića Bubamara Marija Mikulić, javni sektor su predstavljali ravnateljica Davorka Krnčević iz Razvojne agencije grada Benkovca, Božena Ljutić direktorica Vodovoda i odvodnje Benkovac, Branka Nakić voditeljica projekta Kreativan start čiji je nositelj Gradska knjižnica Benkovac, te Ivana Dević zamjenica ravnatelja Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, civilni sektor  predstavljala  je Nives Lebo u ime udruge Kickboxing klub Palestra Benkovac, na okruglom stolu gospodarski sektor predstavljale su poduzetnice sa područja Grada Benkovca, Marina Šunić direktorica Kamen Benkovca, Zdenka Perica direktorica ZIO Commerce-a, Ivana Morić vlasnica obrta za p.s. „Projektaonica“, Anđela Lepur vlasnica obrta za knjigovodstvene usluge AKT,te Iva Bulić vlasnica OPG-a Iva Bulić.

Cilj održavanja okruglog stola  je jačanje međusektorske suradnje koja predstavlja resursnu osnovu održivog razvoja lokalne zajednice.

To je drugi od tri okrugla stola koji će se održati u sklopu projekta #nauči#primijeni#promijeni.

Okrugli stol iznjedrio je nekoliko zajedničkih zaključaka i smjernica za daljnji razvoj projekta.

Istaknuta su pitanja stereotipa koji se odnose na muške i ženske djelatnosti, jednake mogućnosti zapošljavanja i napredovanja, usklađenost privatnog i poslovnog život, razlike u plaćama, rad u muškim i/ili ženskim timovima, te problem geografske izoliranosti.

Zajednički je zaključak svih prisutnih da velik problem predstavlja geografska izoliranost i start u poslovnom svijetu s naglaskom na neprimjerena pitanja postavljena na razgovorima za posao vezano uz osnivanje obitelji i privatan život, te nakon samog zapošljavanja dokazivanje sposobnosti i mogućnost napredovanja. Naglašena je i razlika privatnog i javnog sektora, ali su navedeni i pozitivni primjeri kako se mogu nadići navedeni problemi i okrenuti ih u svoju korist. Sudionice su se složile da upornost, te čvrst i pozitivan stav predstavljaju temelj uspijeha kako u poslovnom tako i u privatnom životu.

Na samom kraju okruglog stola sudionici su izrazili želju za daljnjim umrežavanjem i jačanjem meuđusektorske suradnje te su pozdravili održavanje budućih okruglih stolova kao alata na tom putu.

Projekt #nauči#primijeni#promijeni započeo je 03. travnja 2020. i traje do 03. listopada 2021. Ukupna vrijednost projekta je 1.343.793,50 kn te je 100% sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda. Projektni konzorcij ćine Nositelj projekta Udruga studenata Bukovice i Kotara, te partneri Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, AGRRA i Udruga za djecu, mlade i obitelj“Mali koraci“ Benkovac.

Cilj projekta je povećati zapošljivost i mogćnost za zapošljavanje osoba na području grada Benkovca razvojem nove profesionalne figure te uspostavljanjem lokalnog centra podrške za udruge.