AGRRA potpisala Sporazum o suglasnosti između partnera iz klastera kulturnih i kreativnih industrija kojeg sačinjavaju tri projekta financiranih iz programa Interreg Adrion: CCI4TOURISM, EMOUNDERGROUNDS i CREATURES, organizacije s partnerima iz Italije,

Kultura i kreativnost kao nova turistička ponuda

Danas 25. siječnja u sklopu projekta CCI4TOURISM, partner na projektu Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA bila je domaćin projektnim partnerima Tecnpolis Parku Znanosti i Tehnologije, Italija, vodećem partneru i Friulli Innovazione Centru za Istraživanje i Prijenos Tehnologije, Italija na razmjenskoj posjeti AGRRA-inom Centru za Kulturne i Kreativne Industrije koji je uspostavljen u Benkovcu. Radni sastanak održan je u Zavičajnom Muzeju u Benkovcu te je tom prilikom svečano potpisan i Sporazum o suglasnosti (eng. Memorandum of Understanding) između javnih i privatnih aktera kulturnog i kreativnog sektora u jadransko-jonskoj regiji. Potpisivanju sporazuma nazočili su predstavnici AGRRA-e, Grada Benkovca i Zavičajnog Muzeja u Benkovcu koji će u budućnosti surađivati u unaprjeđenju sektora kulturnih i kreativnih industrija u našoj regiji.

Potpisnici sporazuma su svi partneri iz klastera kulturnih i kreativnih industrija kojeg sačinjavaju tri projekta financiranih iz programa Interreg Adrion: CCI4TOURISM, EMOUNDERGROUNDS i CREATURES, organizacije s partnerima iz Italije, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Sporazum ima za cilj integrirani pristup kulturnoj baštini za Europu, poticanje modernizacije sektora baštine, podizanje svijesti i uključivanje nove publike zahvaljujući njegovim inherentnim vrijednostima.

Potpisivanje sporazuma primjer je potpore lokalne samouprave u ostvarenju dugoročnih ciljeva projekta CCI4TOURISM kao što je i između ostalog promicanje gospodarskog i društvenog prosperiteta i rasta u regiji poboljšanjem njezine privlačnosti, konkurentnosti i povezanosti. Klaster se usredotočuje na diversifikaciju turističkih proizvoda i usluga makroregije, rješavanju sezonalnosti turističke potražnje, poboljšanju kvalitete i inovativnosti turističke ponude i jačanju kapaciteta održivog i odgovornog turizma turističkih aktera diljem makroregije.

Projekt CCI4TOURISM postavio je jasan i ambiciozan cilj uključenja poduzetnika iz kulturnih i kreativnih industrija kao ključnih aktera u turističkom sektoru. Kako bi postigao ovaj cilj CCI4TOURISM se posvetio otkrivanju poduzetnika i novih talenata, osnaživanju njihovih poduzetničke vještina i hibridizaciji između kulturnih, kreativnih i turističkih poduzeća za stvaranje novih tvrtki za dizajn novih proizvoda.

Više o projektu na: http://www.agrra.hr/projekt/cci4tourism/18 https://cci4tourism.adrioninterreg.eu/

Izvorne članke možete pročitati na: https://www.noviradio.hr/nova-turisticka-ponuda-aggra-potpisala-sporazum-o-suglasnosti-izmedu-partnera-iz-klastera-kulturnih-i-kreativnih-industrija/    https://www.057info.hr/vijesti/2023-01-26/agrra-kultura-i-kreativnost-kao-nova-turisticka-ponuda https://ezadar.net.hr/biznis/4318747/agrra-potpisala-sporazum-o-suglasnosti-izmedju-partnera-iz-klastera-kulturnih-i-kreativnih-industrija/