ELABHAUSE.RUR

AGRRA provela Misiju Društvenog Poduzetništva Plave Ekonomije

Proteklog tjedna u sklopu EU projekta eLabHauSE.rur, financiranog iz Programa SMP COSME, u organizaciji AGRRA-e proveden je BLUE SEM (Social Economy Mission) misija, kojoj je cilj potaknuti zajedničko stvaranje ideja za rješavanje problema plavog sektora u ruralnim područjima.

Program prvog dana misije održan je u prostorijama Hotela Kolovare, gdje su sve partnerske zemlje (Španjolska, Italija, Hrvatska i Irska) predstavile svoje primjere dobre prakse projekata iz područja plave ekonomije. Program je vodila Mara Krpina Knežević, voditeljica projekta eLabHauSE.rur.  

Predstavnik Sveučilišta u Zadru (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu), Dubravko Pejdo, upoznao je sudionike misije s projektom Adri.SmArtFish, kao primjerom dobre prakse, u sklopu kojeg je instaliran prvi umjetni greben na hrvatskoj obali Jadrana, osmišljen s ciljem očuvanja podmorskog života.

Provedena je i “Design Thinking” radionica tijekom koje su sudionici na interaktivan način osmišljavali inovativna rješenja za problem zagađenja okoliša na primjeru plaže Sakarun. Radionicu je vodila studentica Diplomskog studija Poduzetništvo u kulturi i turizmu, Vlatka Košta.

BLUE SEM misija nastavljena je terenskim aktivnostima na lokacijama od Zadra do Biograda na moru, Pašmana i Ugljana.

Potom je uslijedio posjet  Zavičajnom muzeju u  Biogradu na Moru. Tajnica udruge za istraživanje i zaštitu maritimne baštine „Kanata“, Katarina Batur provela je grupu kroz kolekciju brodoloma kod Gnalića te je predstavila opremu i teret broda potonulog 1583. godine na izlazu iz Pašmanskog kanala.

Program je nastavljen posjetom Interpretacijskom centru pomorske baštine u Tkonu,  gdje su sudionike ugostile predstavnice Općine Tkon i Turističke zajednica Općine Tkon- Bruna Vojvodić i Taki Rudić. Sudionici su razgledavanjem kolekcije pribora za ribolov i plovidbu i drugih alata korištenih u starim zanatima, ovdje imali priliku upoznati pomorsku baštinu naše regije i naslijeđe proisteklo iz zavičajne kulture.

Goran Vlajnić iz Udruge „Kanata i Joso Zrilic iz „Brodogradilišta Filipi“ upriličili su interaktivnu radionicu pletenja pandula. Sudionici SEM-a bili su vrlo strpljivi i zainteresirani u svladavanju ove tradicionalne vještine. Na odmoru od pletenja pandula gđa Rajna Brzić razveselila je sudionike svojim nadaleko poznatim „fritama“, koje nose oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda.

Roko Šoša omogućio je da se terenske aktivnosti misije zaključe prelaskom kanala iz Preka do Zadra latinskim jedrom na drvenoj brodici. Vremenski uvjeti su bili idealni da sedam sudionika zajedri na gajeti Rosandi.