Drugi sastanak Nadzornog odbora Adrinetbook-a uspješno je održan 3. studenog 2020.

ADRINETBOOK projekt, sufinanciran iz INTERREG ADRION 2014.-2020. programa, ima za cilj promociju, valorizaciju i zaštitu kulturne baštine na Jadransko-jonskom području i usredotočuje se na razvoj virtualnih zbirki kroz procese digitalizacije kao važan doprinos očuvanju kulturne baštine na održiv i moderan način.

Na ovom događaju sudjelovalo je 22 predstavnika svih partnera (Općina Macerata, Središnji institut za katalogizaciju i bibliografske podatke talijanskih knjižnica, Općina Gjirokastra, Muzej suvremene umjetnosti, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, Općina Thassos, Znanstveno-edukacijski centar dvorac Rakičan i Sveučilišna knjižnica “Svetozar Marković”, koja se još nije službeno pridružila projektu, ali čije je priključenje sada na provjeri od strane Zajedničkog tajništva programa.

Sastanak je bio prilika za predstavljanje novog partnera, Sveučilišne knjižnice “Svetozar Marković”. Zbog povlačenja Nacionalne knjižnice Srbije, vodeći partner je pokrenuo postupak traženja zamjene partnera koji je još uvijek u toku.

Cilj sastanka bio je objasniti aktivnosti projekta koje će uskoro započeti, a posebno:

  • Obuka za digitalizaciju i dijeljenje smjernica za digitalizaciju. Ova aktivnost, pod nadzorom Središnjeg instituta za katalogizaciju i bibliografske podatke talijanskih knjižnica, započet će u prosincu 2020. godine i uključivat će unutarnje stručnjake partnera koji će biti obučeni u procesu digitalizacije;
  • Administracija za sve partnere u istraživanju, koje je razvio Znanstveno-edukacijski centar dvorac Rakičan, a čiji je cilj procjena stanja tehnike u pogledu turizma i marketinških strategija. Svi partneri sudjeluju u ovom istraživanju te uključuju i lokalne dionike. Na taj će način biti moguće mapirati najbolje prakse partnerskog teritorija, što će poslužiti kao polazna točka za identifikaciju turističke strategije povezane s digitaliziranim predmetima.

Za više informacija posjetite https://adrinetbook.adrioninterreg.eu/

Ovo je priopćenje pripremljeno uz financijsku pomoć Europske unije. Sadržaj priopćenja za javnost isključiva je odgovornost Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati da odražava stav Europske unije i / ili tijela programa ADRION.