EUROPSKIM SREDSTVIMA PROŠIRIO PAŠNJAKE I KUPIO ELEKTRIČNU MUZILICU

"I OVCE I NOVCE" Ivica Protić iz Kolana povukao 15 tisuća eura

Svaka kuna dobro dođe. Moderniziramo se, čistije je, urednije, manje bakterija, a i dobio sam jedan pašnjak da mogu širiti stado, ističe Prtorić

Ivici Prtoriću iz Kolana, vlasniku OPG-a putem Mjere 6.3 odobrena su sredstva u iznosu od 15 tisuća eura. S tim je novcem Prtorić koji se godinama bavi ovčarstvom kupio ogradu i pašnjak kako bi proširio postojeći i okrupnio ga. Dio sredstava utrošio je i na čišćenje pašnjaka od šmrika i živica.

AGRRA pomogla

- Ukupna površina pašnjaka sada je 12 tisuća kvadrata. Ujedno sam od tog novca kupio i električnu muzilicu kako bih olakšao mužnju ovaca, priča Prtorić koji ima stado od 57 ovaca, a njihovo mlijeko prodaje najpoznatijoj kolanskoj sirani - Sirani Gligora, dok sir ne prodaje već ga pravi malo, kaže, tek za vlastite potrebe.

Sredstva su mu isplaćena prošle godine, a Prtorić dodaje kako je procedura, prikupljanje dokumentacije, raspisivanje i trajanje natječaja trajalo oko godinu dana.

- U lipnju prošle godine dobio sam 50 posto sredstava, a ostatak početkom ove godine, govori Prtorić.

Za prijavu za natječaj savjetima i zalaganjem pomogli su mu djelatnici AGRRE, a Neven Jurjević iz AGRRE ističe kako je riječ o 100 postotnim bespovratnim sredstvima u kojima europski dio čini 85 posto, a državna sredstva 15 posto od ukupnog iznosa.

Prtorić koji se dugo bavi stočarstvom, napominje kako su mu ova sredstva dobro došla kako bi pomogao okrupniti pašnjake, ali i kupiti električnu muzilicu koja njemu i supruzi pomaže u obiteljskom biznisu.

Spojiti ovčarstvo i turizam

- Svaka kuna dobro dođe. Moderniziramo se, čistije je, urednije, manje bakterija, a i dobio sam jedan pašnjak da mogu širiti stado, dodaje Prtorić.

Razmišlja i o širenju posla, prijavi na nove natječaje poput mjera za nepoljoprivredne djelatnosti jer se Prtorić osim stočarstvom bavi i turizmom.

- Bilo bi zgodno povezati turizam i stočasrtvo u jednu priču. Mi na Pagu nemamo baš puno izbora, to su dvije djelatnosti koje su održive, no treba imati uvjeta za prijavu na nove natječaje, za druge mjere. Izašao je novi pravilnik za mjeru za razvoj ruralnog turizma, ali nismo u povoljnoj situaciji jer živimo u području koje je svrstano u B kategoriju kao turističko mjesto te smo eliminirani, pojašnjava Prtorić te najavljuje kako će čekati i tražiti nove mogućnosti kako bi potigao cilj i spojio svoje dvije djelatnosti - ovčarstvo i turizam.

Autor: Marina Šaponja, ZADARSKI LIST

opg-prtoric-kolan-051217-01 opg-prtoric-kolan-051217-02