Nagrada Grada Zadra „ Nasmješeno sunce“ za turističku rutu „Zadar - Le Belle Epouqe tour“

U sklopu provedbe projekta ADRINETBOOK suradnjom Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, Znanstvene knjižnice Zadar te Udruge turističkih vodiča Zadra – Donat nastala je kulturna turistička ruta naziva „Zadar – Le Belle Époque tour”

Zadar – Le Belle Époque tour” je zadarska kulturna turistička ruta inspirirana baštinom a čija središnja tema obuhvaća razdoblje od 19. stoljeća do Prvog svjetskog rata - razdoblje kada grad Zadar skida svoje "oklope" i od ratnika postaje "Bon vivant" – ljubitelj lagodnog života, udobnosti i zadovoljstva.

Odredbom cara Franje Josipa I. (1868.) Zadar prestaje biti grad-tvrđava, a dio gradskih zidina je srušen i Zadar se novom rivom otvara prema moru. Na novoizgrađenoj šetnici uz more – Rivi izgrađene su nove javne i privatne zgrade, s različitim kavanama s vrtom s pogledom na more. U gradu cvjeta kulturni život - posjećuju se kazališta, održavaju koncerti svjetski poznatih umjetnika, razvija se fotografija, tiskaju se novine i knjige, narodne čitaonice i knjižnice pune su znanstvenika i istraživača... Zadar u to vrijeme nije bio samo administrativno središte već i glavni grad austrijske pokrajine Dalmacije te njezino kulturno i kozmopolitsko središte.

Akcija „Nasmiješeno sunce“ kojom se nagrađuju najuspješniji u ostvarenju turističke sezone odvija se već dvadesetu godinu zaredom. Akciju provodi gradonačelnik u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Obrtničkom komorom Zadarske županije, Udruženjem obrtnika Zadar, Udrugom zadarskih ugostitelja, TZ Zadarske županije i TZ Grada Zadra. 

Akcija se provodi s ciljem dodatnog motiviranja za pružanje što kvalitetnijih usluga, za poticanje međusobne konkurencije u uređenju objekata i razine usluga te naposljetku kao rezultat svega, prezentiranje grada Zadra na način dostojan njegove tradicije, povijesnog i kulturnog značaja i zahtjeva sadašnjeg vremena.

 Znanstvena knjižnica Zadar dobitnik je nagrade u akciji "Nasmiješeno sunce" upravo za kulturnu rutu „Zadar - Le Belle Epouqe“ prvu zadarsku kulturnu turističku rutu inspiriranu i nadahnutu baštinom i knjižničnim fondom Znanstvene knjižnice Zadar osmišljenom u sklopu provedbe projekta ADRINETBOOK financiranog iz Interreg Adrion programa.

Svečanost uručivanja nagrade održalo se u Koncertnoj dvorani Kneževe palače 16. prosinca 2022. godine. 

Logo Adrion Enviroment ADRINETBOOK 4