INVESTINFISH - BOOSTING INVESTMENTS IN INNOVATION OF SMES ALONG THE ENTIRE FISHERY AND AQUACULTURE VALUE CHAIN

Održan Blue Innovation Thematic Lab u sklopu projekta "InvestInFish"

Konferencija održana 20. prosinca 2019. godine u Kneževoj palači, Zadar, bila je posvećena glavnim izazovima u sektoru ribarstva i akvakulture, s naglaskom na inovativne potrebe sektora: odlaganje otpada, nove metode u zaštiti zdravlja riba, novi materijali koji se koriste u sektoru te širenje tržišta.

Program je u Kneževoj palači predstavio djelatnik AGRRA-e Borna Buljan, dok su o njegovim segmentima izlagali gostujući predavači s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu pri Sveučilištu u Zadru, dr. sc. Bruna Petani i dr. sc. Tomislav Šarić. Zaključak same konferencije predstavljalo je predavanje savjetnika za ribarstvo i marikulturu pri AGRRA-i, Branimira Baždarića, koji se osvrnuo na glavne izazove u sektoru. Do sada su detektirane manjkavosti ribarskog sektora kod nas, a to su mala i srednja poduzeća koja ne pokazuju dovoljnu želju za suradnjom i uvođenjem inovativnih koncepata, dijelom i zbog visokih troškova.
- Vodimo se "uradi sam" pristupom i mislimo sami rješavati sve probleme. Stalna financijska kriza je problem, ali i svojevrstan filter za one koji su spremni prihvatiti inovativnost kako bi bili konkurentni i one koji nisu, istaknuo je Buljan.

Podsjećamo, glavni cilj projekta „INVESTINFISH“ jest jačanje konkurentnosti proizvodnog sustava sektora ribarstva i akvakulture kroz promociju investicijskih programa, usmjerenih ka stjecanju inovacijskih usluga. AGRRA će između ostalog raspisati javni natječaj za odabir osam malih i srednjih poduzeća, kojima će pomoći financijskim vaučerima od po € 10.000, namijenjenih za ubrzani put do tržišta, bolju povezanost s inovatorima, izdatke za istraživanje i razvoj u sektoru novih i „zelenih" tehnologija, što bi trebalo rezultirati povećanom konkurentnošću u sektoru ribarstva i akvakulture.