SKILLS+ - SUPPORTING KNOWLEDGE CAPACITY IN ICT AMONG SME TO ENGAGE IN GROWTH AND INNOVATION

Održan Peer Review sastanak u Zadru

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije-AGRRA bila je domaćin šestog peer review sastanka održanog u Zadru u razdoblju od 09. do 13. listopada 2017. godine.

Od 09. do 13. listopada 2017. godine u Zadru se održao šesti od ukupno 11 peer review sastanaka u sklopu ''SKILLS+'' projekta. Cilj ovog, kao i svih ostalih peer review sastanka je prijateljska evaluacija stanja informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) na određenom području bez posebnog znanstvenog pristupa. Prijateljska evaluacija se odvija u cilju poticanja zajedničkog učenja i prijenosa najboljih praksi. Međunarodni tim koji sačinjavaju projektni partneri i njihovi ključni dionici tijekom vremena provedenog u Hrvatskoj promotrili su politike usmjerene na promicanje digitalizacije na našem području te pružili svoje preporuke za poboljšanje istih.

Međunarodni tim koji je boravio u Zadru sastavljen je od ukupno pet sudionika; jednog predstavnika Sveučilišta iz Latvije, dva predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i regionalnog razvoja iz Latvije, jednog predstavnika Vidzeme regije, također iz Latvije te jednog predstavnika regionalne razvojne agencije Pannon Novum iz Mađarske. Članovi peer review tima imali su priliku posjetiti i razgovarati s predstavnicima: Inovativnog Zadar, Zadar Developers Hub, RENTLIO d.o.o., Tehnička škola Zadar, Bruncin d.o.o., COIN- Coworking Zadar, Experiences j.d.o.o., Zona plus d.o.o., Up studio, AGRIVI, Agencija za razvoj Zadarske županije- ZADRA NOVA, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti- HAKOM te Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije- HAMAG-BICRO, nakon čega su dobili jasniji uvid u situaciju ICT-a kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Zadarskoj županiji. 

12. listopada 2017. godine na temelju provedenih razgovora, peer review tim održao je prezentaciju rezultata u prostorijama Inovativnog Zadar. Trenutnu situaciju ICT-a u Republici Hrvatskoj smatraju pozitivnom, ali naglašavaju potrebu za daljnjim razvitkom. Građani RH su iznad prosječni korisnici interneta, digitalne vještine polagano napreduju međutim smatraju da nam nedostaje ključan faktor razvoja, a to je uvođenje širokopojasnog interneta u sve regije i na sva područja bez obzira da li je to isplativo ili ne. Također kao veliki problem vide nesrazmjer između cijena brzog interneta i prihoda građana. Na području Zadarske županije su primijetili nedostatak kvalificirane radne snage u sektoru ICT-a što je usko povezano s odljevom mozgova iz cijele Republike Hrvatske.

Na temelju trenutne situacije, peer review tim je dao određene preporuke. Neke od preporuka su:

  • Lokalne vlasti trebaju postati svjesne prednosti koje donosi digitalno gospodarstvo te u skladu s tim trebaju raditi na uvođenju širokopojasnog interneta;
  • Nacionalne i regionalne vlasti pri donošenju strategija vezanih uz MSP trebaju biti inovativnije te više voditi računa o uvođenju novih tehnologija;
  • Postoji potreba pojednostavljivanja procedure za prijavu na nacionalne pozive;
  • Nužno je uvođenje ICT-a u školski kurikulum te
  • Potreba boljeg informiranja građana o mogućnostima koje Vlada RH pruža na području digitalizacije.

Navedene preporuke bi Agencija za ruralni razvoj Zadarske Županije - AGRRA trebala uključiti u svoj Akcijski plan. Akcijski plan će specificirati što će biti učinjeno u Zadarskoj županiji kako bi se osiguralo da naučene lekcije vezane za projekt ''SKILLS+'' budu primijenjene u praksi. 

Ovaj tjedan je Gospodarska i industrijska komora Bugarske domaćin peer review sastanka.