Novigradska dagnja 3

Održan stručni skup "Novigradska dagnja 3"

24. lipnja 2017. u Novigadu je održan stručni skup pod nazivom „Novigradska dagnja 3“. Skup su organizirali: Općina Novigrad, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA), Udruga uzgajivača školjaka „Novigradska dagnja“ i Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Tri mora“.

U subotu 24. lipnja 2017. u crkvi Sv. Katarine (1393.) u Novigadu održan je stručni skup pod nazivom „Novigradska dagnja 3“. Skup su organizirali: Općina Novigrad, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA), Udruga uzgajivača školjaka „Novigradska dagnja“ i Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Tri mora“.  Održani stručni skup svojevrsni je nasljednik događanja iz 2015. godine „Novigradska dagnja – simbol kvalitete“ te događanja iz 2016. godine „Novigradska dagnja – sadašnjost i budućnost“. Na simpoziju održanom 2015. godine zacrtan je cilj dobivanja Zaštićene oznake izvornosti (ZOI) za Novigradsku dagnju kao najvišeg stupnja zaštite imena poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda kojeg je moguće dobiti na razini Europske Unije. Na današnji dan u DOOR bazi Europske komisije upisana su 1592 proizvoda iz Europe koja su zaštićena ili u postupku zaštite jednom od tri razine zaštite: Zaštićena oznaka izvornosti (ZOI), Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i Zajamčeno tradicionalnog specijaliteta (ZTS). Iz Republike Hrvatske u bazi se nalazi 15 zaštićenih proizvoda (8 ZOI i 7 ZOZP) i 8 proizvoda u postupku. U bazi se nalazi i 57 proizvoda ribarstva i akvakulture, ali nijedan z Hrvatske. 

Nakon radionice održane 2015. godine na inicijativu AGRRA-e osnovana je Udruga uzgajivača školjaka „Novigradska dagnja“ koja okuplja 7 proizvođača s područja Novigradskog mora. Udruga se u srpnju 2016. godine prijavila na Natječaj Ministarstva poljoprivrede za sufinanciranje izrade specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za ZOI. U rujnu 2016. godine Udruga je dobila pozitivno rješenje prijave na navedeni Natječaj te u istom mjesecu potpisala Ugovor o sufinanciranju u iznosu od 74.820,00 Kn. Budući da cijena izrade specifikacije iznosi 98.200,00 kn, preostali iznos od 23.380,00 kn osigurao je Upravni odjel za poljoprivredu Zadarske županije na zamolbu Udruge „Novigradska dagnja“. Plan izrađivača specifikacije (Sveučilište u Zadru, Odjel za agronomiju, ekologiju i akvakulturu) je završiti specifikaciju u siječnju 2018. godine. 

Tijekom stručnog skupa "Novigradska dagnja 3" upravo je prezentacija doc. dr. sc. Tomislava Šarića o aktualnostima pri izradi specifikacije bila centralna priča. Tijekom skupa predstavljan je i LAGUR „Tri mora“ kojega je predstavio voditelj Ante Miletić te projekt „Blue Education for Sustainable Management of Aquatic Resources – BLUE SMART“ kojega je predstavio doc. dr. sc. Ivan Župan sa Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Osim stručnog skupa u Novigradu je te večeri organiziran i gastro-turistički događaj „OKUSI NOVIGRADSKE DAGNJE 2017“ tijekom kojega je na Novigradskoj rivi pripremljeno i podijeljeno 500 kg daganja.


Okusi Novigradske dagnje - VIJESTI.hr