Početna konferencija projekta ''Digital Plan''

U talijanskom Campobassu je 2. i 3. srpnja 2024. održana početna konferencija projekta Digital Plan: Digitalizacija plana civilne zaštite putem platforme za podršku odlučivanju zasnovane na Internetu stvari (Internet of Things). Projekt je usmjeren na digitalizaciju planova civilne zaštite koji su u funkciji na teritorijalnim područjima projektnih partnera. Temelji se na ideji o zajedničkom prekograničnom modelu digitalnog plana civilne zaštite koji bi bio usmjeren na izazove s kojima se teritoriji projektnih partnera suočavaju

Konferencija je održana u prostorijama vodećeg partnera, GAL Molise verso il 2000, a uz AGRRA-u, ostali partneri na projektu su Nacionalni park Maiella (IT), Sveučilište Ca'Foscari Venecija (IT), Grad Dubrovnik, Javna ustanova za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije RERA SD (HR), Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu te Provincija Fermo (IT).

Projekt je podijeljen u tri radna paketa:

  • Model digitalizacije planova civilne zaštite i razvoj IoT platforme za sustav podrške odlučivanju
  • Pilot-studije i gradnja kapaciteta
  • Razvoj prekogranične strategije i akcijskog plana

Projektni partneri iskoristili su ovu konferenciju kako bi predstavili planirane aktivnosti u okvirima navedenih radnih paketa. GAL Molise verso il 2000 kao vodeći partner predstavio je prvi radni paket (WP1), nakon čega su Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split te Sveučilište Ca'Foscari iz Venecije predstavili svoje aktivnosti unutar navedenog paketa. Sveučilište Ca'Foscari iz Venecije također je nositelj drugog radnog paketa (WP2), dok je Javna ustanova za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije RERA SD nositelj trećeg radnog paketa (WP3). Nakon predstavljanja radnih paketa, AGRRA je kao nositelj komunikacijskog paketa predstavila komunikacijsku strategiju projekta.

Projekt je financiran iz Programa INTERREG V-A CBC Italija-Hrvatska 2021.-2027., a tematsko područje je ''Zeleno i otporno zajedničko okruženje''. Proračun projekta iznosi 2.665.725,34 EUR, od čega je iznos EU sufinanciranja 2.132.580,28 EUR.

Sljedeći projektni sastanak održat će se u Zadru do kraja tekuće godine.