AGENCIJA ZA PLAĆANJA U POLJOPRIVREDI, RIBARSTVU I RURALNOM RAZVOJU

Započela isplata predujma poljoprivrednicima u okviru izravnih plaćanja za proizvodnu 2019. godinu

Premda su iz Ministarstva poljoprivrede najavili kako isplata predujma u okviru izravnih plaćanja za proizvodnu 2019. godinu počinje 15. studenoga, s navedenim postupkom se započelo jučer, 12. studenoga. Podsjećamo, potporu će primiti više od 100.000 poljoprivrednih gospodarstava koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu u 2019. godini i koji su prošli kontrole Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Kao što smo i naveli u obavijesti tijekom proteklog tjedna, iznos od 1,3 milijarde kuna, se isplaćuju za potporu po površini, odnosno u okviru tri kategorije - osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje. Za osnovno plaćanje po površini prihvatljive su samo obrađene poljoprivredne površine, trajni travnjaci i trajni nasadi na kojima se obavlja poljoprivredna aktivnost i koje su upisane u evidenciju korištenja poljoprivrednog zemljišta – ARKOD.
Preraspodijeljeno plaćanje dodjeljuje se za prvih 20 hektara koja poljoprivredna gospodarstva obrađuju, svim korisnicima koji zadovoljavaju uvjete za osnovno plaćanje.
Zeleno plaćanje je plaćanje za provođenje praksi korisnih za klimu i okoliš, a isplaćuje se kao postotak ukupne vrijednosti osnovnog plaćanja. Poljoprivrednici koji se bave klasičnom proizvodnjom trebaju provoditi zelene prakse da bi ostvarili pravo na zeleno plaćanje, dok površine pod ekološkom proizvodnjom automatski ostvaruju uvjete za zelena plaćanja.