Boosting INVESTments in INnovation of SMEs along the entire FISHery and aquaculture value chain

INVESTINFISH

Službena web stranica projekta Otvori u novom prozoru

Program: INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. 
Tematsko područje: Plave inovacije (tematski cilj 1) 
Nositelj: T2I - Trasferimento Tecnologico e Innovazione S.C.AR.L. 
Trajanje: 01/01/2019 - 31/12/2021 
Proračun projekta: 1.498.440,00 €

Partneri:

 1. Sviluppo Marche s.r.l.
 2. Distretto Agroalimentare Regionale
 3. Punto Confindustria s.r.l.
 4. Istarska razvojna agencija - IDA d.o.o.
 5. Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA


Kratak opis projekta:

Sektor ribarstva i akvakulture karakteriziraju mikro, mala i srednja poduzeća koja se uglavnom suočavaju s poteškoćama u pristupu inovacijama zbog svoje dimenzije, ali također i zbog visokih troškova potrebnih za izdvajanje u svrhu istraživanja i razvoja. Još jedna karakteristika navedenih poduzeća je i nesklonost prema suradnji, a upravo zbog nedostatka stvarnog razumijevanja potreba industrije i međusobnog dijaloga postoji znatan jaz između pružatelja usluga istraživanja i razvoja s jedne te malih i srednjih poduzeća (MSP) s druge strane. Kako bi se suočili s izazovima, tvrtke koje se bave ribarstvom i akvakulturom trebaju iskoristiti svoje proizvodne potencijale te promicati vrijednosti i kvalitete tradicionalnog pristupa obavljanja djelatnosti, međutim uz promjenu od prevladavajućeg, klasičnog „uradi sam“ pristupa prema inovativnom pristupu otvorenog partnerstva koji se primjenjuje s prilagođenom i inovacijskom podrškom.

Glavni cilj projekta „INVESTINFISH“ jest jačanje konkurentnosti proizvodnog sustava sektora ribarstva i akvakulture kroz promociju investicijskih programa, usmjerenih ka stjecanju inovacijskih usluga. U prvoj fazi projekta partneri će provesti sveobuhvatnu analizu koja će se usredotočiti na sljedeće komponente:

 • centri izvrsnosti koji mogu potaknuti inovacije u 5 projektom obuhvaćenih regija (Veneto, Apulia, Marche, Istra te Zadarska županija);
 • nacrti financiranja;
 • zahtjevi i potrebe za inovacijama od strane MSP-ova te najbolja napredna rješenja.

Kvalitetna provedba inicijalne faze projekta omogućit će u daljnjem tijeku projekta provedbu pilot aktivnosti koje će u konačnici pružiti nekim talijanskim i hrvatskim MSP-ovima iz sektora ribarstva i akvakulture pogodnosti kao što su:

 • plan za inovacijske instrumente i usluge;
 • poticanje stvaranja inovativnih proizvoda i/ili procesa koji će poboljšati potencijalno tržišno pozicioniranje MSP-ova.

Poboljšanjem interakcijskih procesa i okvirnih uvjeta među ključnim akterima sektora ribarstva i akvakulture, projekt će utjecati i na druga dva velika izazova:

 • povećanje kvalitete morskih proizvoda i nusprodukata poticanjem ulaganja u biotehnologiju mora koja može otvoriti nove mogućnosti za inovativna područja prehrambene i farmaceutske industrije te za biogospodarstvo općenito;
 • poboljšanje kvalitete morske vode poticanjem ulaganja za održivije proizvodne i upravljačke procese u sektoru ribarstva i akvakulture, što može imati pozitivan učinak na održivo upravljanje obalnim i morskim područjima.

Ovim projektom će se pružiti pomoć u obliku financijskih instrumenata, odnosno inovacijskih vouchera za 48 MSP-ova (8 po svakom projektnom partneru). Očekivane koristi od navedenih vouchera za poduzeća su, između ostalih, ubrzani put do tržišta, bolja povezanost s inovatorima, povećani izdatci za istraživanje i razvoj u sektoru novih i „zelenih“ tehnologija/usluga, a navedeno će rezultirati povećanom konkurentnošću hrvatskih i talijanskih poduzeća iz sektora ribarstva i akvakulture. Projektom „INVESTINFISH“se također sektoru ribarstva i akvakulture omogućuje zamjena koncepta „lanca vrijednosti“ takozvanom „mrežom vrijednosti“, predlažući prelazak s tradicionalnih lanaca vrijednosti prema mrežama vrijednosti koje odlikuje viši stupanj suradnje.