“De l’informational’accompagnement pour la mobilite européenne des jeunes ruraux”

FOL 36

Program: ERASMUS+
Nositelj: FOL 36
Trajanje: 01/01/2016 – 30/10/2016
Proračun projekta: 6.602,00 €

Glavni cilj projekta bio je razmjena iskustava i znanja o radu s mladima koji žive u ruralnim područjima te poticanje njihove mobilnosti. U sklopu projekta Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) bila je domaćin studijskog posjeta delegacije iz Francuske u razdoblju od 28. ožujka do 3. travnja 2016. Sudionici studijskog posjeta bili su djelatnici 9 različitih francuskih institucija (udruženi u udruženje FOL 36) koje rade s mladima i informiraju ih o njihovim pravima i mogućnostima (obrazovanje, posao, stručno osposobljavanje, zdravlje, kultura, sportske i druge aktivnosti) u Europskoj Uniji. Tijekom njihovog petodnevnog boravka u Zadarskoj županiji, upoznali smo kolege iz Francuske s nekima od naših značajnijih udruga i institucija koje rade s mladima i razmijenili dobre prakse i iskustva.

Prvi dan studijskog posjeta započeo je u prostorijama AGRRA-e gdje su prezentirane aktivnosti i projekti Agencije, nakon čega su sudionici studijskog putovanja posjetili i Zadarsku županiju gdje je prikazan pregled projekata Županije i mogućnosti koje se pružaju mladima. Tijekom prvog dana boravka, u sklopu Dana otvorenih vrata za studente u organizaciji Europe Direct Zadar, organizirano je i druženje sa zadarskim studentima tijekom kojega se razgovaralo o iskustvima i očekivanjima naših studenata o obrazovanju, europskoj mobilnosti i mogućnostima budućeg zapošljavanja.    

Drugi dan francuska delegacija provela je na području Grada Zadra. Posjetile su se udruge aktivne na raznim područjima života mladih: udruga „Mala filozofija“ koja se bavi neformalnim obrazovanjem s ciljem razvijanja kritičkog i kreativnog mišljenja kod djece, mladih i odraslih; udruga „Eko Zadar“ koja djeluje na polju promicanja ekološke poljoprivrede te udruga „Cinaz“ kojoj je cilj pomaganje i poticanje izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti djece i mladih s izvaninstitucionalnim aktivnostima odgoja i obrazovanja. 

Treći dan. S obzirom da je udruženje FOL36 sastavljeno od organizacija s različitim afinitetima, među kojima i promicanje zaštite prirode među mladima, iskorištena je prilika za posjet i Parku prirode Vransko jezero, Maškovića hanu u Vrani te ostalim znamenitostima područja poput templarskog hrama, spilje itd. Nakon posjeta Parku prirode delegacija je provela nekoliko ugodnih i živopisnih sati na nasadima poljoprivredne zadruge „Mas-Vin“ nakon čega se zaputila prema Šibeniku gdje je održana prezentacija i radionica s udrugom „Mladi u EU.“

Četvrti dan. U petak 01.04. posjećen je Biograd na moru gdje je prezentiran sjajan posao kojeg obavlja LAG Laura s naglaskom na njihove projekte s mladima poput Gnalića, Gastro Rural Art itd. 

U popodnevnim satima delegacija je imala priliku upoznati sjajnu ekipu u Benkovcu udruženu u udrugu „Vlajter Ego“ kojom predsjedava vrlo mudra i jako simpatična Dunja, poznatu po festivalu alternativne glazbe kojeg održava u Benkovcu „Vlajternativa“. Vrlo ugodni i pristupačni domaćini prezentirali su svoj rad i svoj grad na, po riječima francuske delegacije, vrlo dojmljiv način. Izrazili su želju da svoje mlade dovedu u Benkovac i pokažu im na primjeru udruge „Vlajter Ego“ kako se srcem radi za svoj grad i lokalnu sredinu. U Benkovcu je također prezentiran i rad udruge „Eko Zrmanja“ zahvaljujući sve prisutnom i nadasve aktivnom Ivanu Matiću.

Na kraju dana u prostorijama hostela za mlade održana je „Interkulturalna večer“ gdje se na jednom mjestu moglo čuti hrvatski, engleski i francuski jezik te probati francuska i hrvatska vina, francuske sireve i hrvatske rakije te ostale plodove ruku i rada hrvatskih i francuskih poljoprivrednika.

Peti dan je iskorišten za team building na impresivnoj Zrmanji, skrivenoj ljepotici. Nakon raftinga na Zrmanji posjećen je manistir na Krupi, u blizini kojeg je održana još jedna radionica te su se sabrali dojmovi cijelog studijskog putovanja.

Studijski posjet završen je dogovorom o budućoj suradnji između AGRRA-e i FOL36, kao i ostalih organizacija koje su posjećene tijekom ovog studijskog putovanja. Sjajna prilika za umrežavanje koju su organizacije naše županije imale tokom ovog projekta je iskorištena u potpunosti te je postavljen temelj za buduću suradnju i pripremu novih projekata.